A sóskúti önkormányzat helyett az LMP szervezett közmeghallgatást Sóskúton

Megosztás

Mivel a sóskúti önkormányzat nem tette meg, így az LMP szervezett közmeghallgatást a településre, ahol az oda tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatban fejtették ki véleményüket a helyiek.

Előzőleg Csárdi Antal az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy felháborítónak tartják, hogy sem Sóskút, sem Tárnok, sem Érd lakosságát nem kérdezték meg előzőleg, kívánnak újabb veszélyes üzemet látni néhány száz méterre természetvédelmi területtől és alig néhány kilométerre otthonaiktól. 

A fórumra meghívták Sóskút polgármesterét, König Ferencet, a település jegyzőjét, az Andrada cég képviselőjét és Aradszki András (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőt, ám jelenlétükkel egyikük sem tisztelte meg a rendezvényt.

Január 17-én jelentette be a sóskúti polgármester, hogy a szlovén cég a településen kívánja megépíteni az Alsózsolcáról “kiutált” akkumulátorhulladék-kezelő üzemét.

Az LMP azon a véleményen van, hogy a cég feltehetőleg azért akarja mindenképpen Magyarországon felépíteni az üzemet, hogy ne saját hazájuk földjét, levegőjét mérgezzék, ne Szlovénia vízbázisát éljék fel.ű

A sóskúti önkormányzat korábban kiadott egy közleményt, amelyben akkumulátorhulladék-kezelés helyett zöld energiatároló rendszerek újrahasznosításáról beszélnek. Csárdi szerint pontosan látni, hogyan próbálják zöldre festeni azt a súlyosan környezetszennyező tevékenységet, amit a településen terveznek.

Szerda este akkora volt az érdeklődés, hogy a rendezvénynek helyet adó lovasközpont terme kicsinek bizonyult. Így a terem ablakait kitárva vonták be az eszmecserébe a kint rekedteket. Azzal talán nem lepünk meg senkit, ha azt írjuk, a megjelent lakosok egyöntetű véleménye az volt, hogy nem kérnek a véleményük szerint káros környezeti hatásokkal járó üzem felépítéséból.

Az LMP aláírásgyűjtésbe kezdett az üzem felépítése ellen, ehhez online is lehet csatlakozni

De egy helyi népszavazási kérdést is benyújtott egy helyi lakos, aki azt a kérdést tenné fel a sóskútiaknak, hogy:

Szeretnék-e, ha a település közigazgatási határain belül akkumulátor-feldolgozó épüljön?

Fotó: LMP Facebook

Kapcsolódó cikkek